Toppidrettsutøver Martin Helseth (24) satser for fullt mot OL i 2020, i en av de mest krevende idrettene som finnes: Roing!
Klarer du å ro to kilometer på seks-syv minutter? Det gjør Martin, et av Norges største talenter i roing. – Å ro er tyngre enn mange kanskje tror. Melkesyrenivået er blant de høyeste målt i noen idrett, forteller han. Og trodde du at du må ha sterke armer for å ro fort, så stemmer ikke det helt:
– Armene står bare for omtrent fem prosent av innsatsen som trengs for å ro. Det er lår, rumpe og rygg som gjør den tyngste jobben, avslører han.
Lærte å ro ved havet
Martin er født og oppvokst mellom fjell og fjord, nærmere bestemt i Ålesund. Han lærte å ro i motvind på det kalde havet.
– Hver gang vi skal konkurrere i røffe forhold, smiler jeg ekstra bredt. Jeg har jo fått hele teknikkgrunnlaget mitt gjennom å trene i bølger og vind på sunnmørske fjorder, smiler han.
Han begynte å ro som 12-åring, etter å ha gått lei av fotballen.
– Roing var en perfekt aktivitet for meg som alltid har vært glad i å bruke kroppen. Dessuten har jeg alltid vært glad i aktiviteter i vann. Og jeg ble fort hekta på å prøve å bli raskere. Det var i tillegg veldig utrolig godt sosialt miljø på klubben, Aalesunds Roklub, sier han.
Satser mot OL
Resten er historie. Nå bor han i Oslo og satser for fullt på roing, i tillegg til at han tar deltidsstudier i økonomi. Han har allerede innkassert to medaljer i worldcup, to sølv i u23-VM, to individuelle gull i NM og fire gull i Nordisk.
– Mitt mål er gull i OL i 2020. Jeg trener derfor flere timer om dagen, og sykler blant annet tre mil tur-retur i sommerhalvåret. Jeg har alltid vært fascinert av havet, og har nylig begynt med fridykking som hobby. Det er utrolig spennende å besøke den fantastiske verden under vann, sier han. Han er samtidig opptatt av å bidra til å begrense forsøplingen av havet, som han selv ser konsekvensene av når han ferdes både på og under vann.
Krever god balanse
Martin forklarer at båten de ror er smalere enn kroppen. Med hele tre meter lange årer, er det fort gjort å kantre.
- Båtene er designet for å bevege seg fortest mulig igjennom vannet og er ikke særlig sjøsterke. Det vanskeligste med å ro en singelsculler er å holde balansen og ro med lange effektive tak som ikke koster for mye krefter, forklarer Martin. Han konkurrerer også i lagbåter med to eller fire roere. Da handler det om å ro mest mulig synkront med partneren.
Både mat og medisin
Martin ble introdusert til Enriched i høst. Han er overbevist om at oljene kan hjelpe han å ro enda fortere. – For meg er dette både mat og «medisin», som smaker så godt at jeg bruker det på nesten alt jeg spiser, sier han.
– Som toppidrettsutøver er jeg helt avhengig av at kroppen fungerer optimalt for å kunne utnytte mitt fulle potensial på vannet. Her ser jeg på bruken av sunne oljer som et godt bidrag, sier Martin.
Han trener minst 30 timer i uken, og merker på kroppen hva han spiser. For å lykkes må kretsløpet i kroppen, ledd og muskler fungere som det skal. I konkurranser er det minst like viktig å være mentalt sterk.
Holder kroppen i toppform
Han forteller at han er i god fysisk form og presterer veldig bra for tiden. I tillegg har han holdt seg frisk og rask siden begynte å bruke Enriched.
– Jeg har tidligere slitt med belastningsskader i ledd i ryggen, og håper at rikelig med omega-3 kan påvirke kroppen positivt slik at jeg unngår lignende skader framover, sier Martin.
Imponert over smaken
Han er både overrasket og imponert over den gode smaken, selv med et svært høyt innhold av omega-3 fra torsk.
– Jeg syns oljen hever smaken på mange kaldretter. I tillegg kan jeg spise dette med veldig god samvittighet! For meg er dette både mat og medisin. Jeg vet jo at marine fettsyrer som omega-3 må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette, understreker Martin.
– Det smaker egentlig som olivenolje, med smak av sitron, basilikum eller hvitløk. Når du smaker oljene er det ingenting som skulle tilsi at de inneholder 33 prosent ren torskeolje! Jeg tilsetter stort sett alltid litt der det passer på kaldretter og i andre lunsj- og middagsretter. Det er sjelden jeg spiser en salat uten, smiler Martin.
Mer fisk
– Jeg anbefaler alle å prøve oljene fra Enriched. Først og fremst fordi det smaker godt, og at det er veldig sunt. Vi spiser jo stadig mindre fisk i Norge. Anbefalingen er å spise det minst to-tre ganger i uken, noe de færreste gjør. Dette har mange negative konsekvenser for folkehelsen, og det er ikke uten grunn at myndighetene prøver å få oss til å spise mer. Kostrådet om fisk er basert på nasjonal og internasjonal forskning. Fiskeolje bidrar til å redusere risiko for betennelser i muskler og ledd, og det er sunt for både hjerte og kar, hjerne og øyne.
Tar bærekraft på alvor
Martin har også merket seg at produsenten har et sterkt fokus på bærekraft, både når det gjelder olivenoljen og torskeoljen. Med ulike kvalitetsmerker og sertifiseringer beviser de at de tar miljøet på alvor.
– Jeg er veldig opptatt av et mer bærekraftig samfunn. Overfiske er et økende problem, og ressursene fra havet er ikke utømmelige. Det er fint at Enriched utnytter hele fisken og har et sterkt miljøfokus, sier Martin, og legger til at man også kan se hvor råvarene kommer fra og hvor de er produsert.
Tilpasser smaken til maten
Martin har testet Enriched-oljene på mange ulike retter.
– Jeg har funnet litt forskjellige bruksområder for de ulike smaksvariantene. Retter med kylling passer for eksempel spesielt godt sammen med oljen med sitronsmak. Den litt syrlige smaken hever smaken på mat som kanskje ikke smaker så mye i utgangspunktet, mener Martin.
– Min favorittsmak er den med basilikum. Den passer veldig fint på de fleste typer salater, og har en mer moderat smak enn sitronutgaven. Varianten med hvitløk passer derimot godt sammen med rødt kjøtt eller andre litt kraftige matretter. Hvitløk som krydder har et særpreg som løfter de andre smakene i retten, og Enriched med hvitløk har mye av den samme effekten, mener Martin.
– Jeg er ingen ekspert på matlaging, men jeg prøver stadig å tilsette oljene i nye retter. I går prøvde jeg for eksempel den med hvitløk i en rotmos, som jeg serverte sammen med en selvfanget slettvar fra Oslofjorden. Det smakte helt fantastisk godt, smiler Martin.